De term emotie eten roept nog wel eens weerstand en discussie op. Wat betekent emotie-eten. Vaak herkennen mensen met gewichtsproblemen men zich hier niet in. Het doet voorkomen alsof ze labiel zouden of geen doorzettingsvermogen hebben. Maar juist het tegenovergestelde is vaak aan de orde. Deze mensen, meestal vrouwen, lijken alles goed voor elkaar te hebben, goede opleiding/baan, leuke sociale contacten, alleen bij het (over)eten is er geen controle. Dit gaat dan vaak gepaard met gevoelens van schaamte en schuld. Herken jij je hierin?
Wat betekent emotie-eten?
Deze kenmerken horen bij emotie eten:
Doe gratis een test emotie-eten
Tips tegen emotie eten
Nu weet je inmiddels wat emotie eten is. Ga voor jezelf na wanneer je te veel eet en in welke situaties. Vaak gaat het bij emotie-eten om onderdrukte emoties. Denk aan angst, verdriet, eenzaamheid, boosheid en vreugde. Ook hoe je lichaam aanvoelt kan een rol spelen bij eten, zoals stress of pijn. Of dat je na een drukke werkdag thuiskomt van je werk.
De beste manier om jezelf te bevrijden van emotie-eten is om je gevoelens aan te gaan. Ontdekken wat jouw werkelijke behoefte is. Maar dat is niet altijd haalbaar: emoties zijn niet helder of het is (op dat moment) te lastig om ermee te dealen. Sta hierbij stil en onderzoek het. Zoek eventueel begeleiding hierin.
Nog extra tips om meteen mee aan de slag te gaan:
Eet driemaal daags op vaste tijden
Een onregelmatig eetpatroon lokt eetbuien uit. Regelmaat vergroot je door driemaal daags op vaste tijden te eten. Je lichaam zal zich hier ook op instellen (biologische klok) Doe dit stap voor stap, dus begin bijvoorbeeld met het ontbijt; gaat het goed, ga dan verder met de volgende maaltijd.
Plan je maaltijden
Maaltijden plannen biedt overzicht. Vooral als je last hebt van emotie-eten is structuur ook belangrijk. Het is gemakkelijk een weekmenu op te schrijven of uit te werken in een notitieboek.
Haal geen "eetbuivoer" in huis.
Haal zolang je nog enorm worstelt met eten geen “eetbuivoer” in huis. Ook niet voor onverwacht bezoek, want dat “onverwacht bezoek” blijkt meestal jezelf te zijn.
Vermijd omgeving prikkels
Als je overgevoelig bent voor omgeving prikkels als de warme bakker of de snackbar, vermijd dan voorlopig deze plaatsen. Ontdek je 7 soorten honger.
Zoek afleiding De tijd vlak na de maaltijd is vaak de moeilijkste periode. Afleiding zoeken blijkt op zo’n moment de beste remedie te zijn.
Doe elke dag iets leuks Doe iedere dag ten minste één ding dat jij leuk vindt en dat niets met eten te maken heeft. Heb jij een hobby? Beoefen je hobby. Spreek af met een vriend(in). Verwen jezelf met een uitgebreid bad.
Herken jij je hierin?
Behoefte aan meer inspiratie? Download mijn E-book/gratis/e-book
09-09-2021