De oorzaken van een eetbui

Dit gebeurde mij een paar keer per week.

Als ik mij onzeker, verdrietig, kwetsbaar of angstig was, dan sloeg ik de deur dicht voor mijn gevoelens, ik wilde deze even niet voelen.

Waarom is het belangrijk om de oorzaak van mijn eetbuien te weten?

Jarenlang zat ik in deze vicieuze cirkel en had geen idee waar mijn eetbuien vandaan kwamen en hoe ik dit patroon kon doorbreken. Vanaf mijn jeugd duwde ik mijn pijn en emoties weg met eetbuien, het was voor mij jarenlang een overlevingsmechanisme Inmiddels heb ik mijn eetbuien overwonnen.

Eén van de belangrijkste redenen dat dit is gelukt, omdat ik leerde begrijpen wat de oorzaak van mijn eetbuien was. Ik heb geleerd om een gezonde relatie met eten de krijgen en was bereid om onplezierige gevoelens te herkennen, te ervaren en te accepteren.

Maar om gevoelens te kunnen accepteren, was het voor mij wel belangrijk dat ik ze eerst moest leren herkennen. In mijn jeugd was er weinig aandacht voor gevoelens, dus ik vond het moeilijk om ze te herkennen en te benoemen. Ik heb ook geleerd om met kleine dagelijkse ergernissen en frustraties om te gaan, in plaats van ze weg te eten.

Gezien er veel mensen die last hebben van eetbuien hier moeite mee hebben mag je stil staan bij het leren herkennen en benoemen van gevoelens.

De oorzaken van jouw eetbuien?

In deze blog ga ik eerst de lichamelijke sensaties bespreken.

  • Innerlijke leegte. Veel mensen die regelmatig last hebben van eetbuien hebben het gevoel van innerlijke leegte: innerlijke leegte is een nog niet benoemd gevoel dat laat zien dat iets aan jou of in je leven niet bevalt. Je hongert naar iets, maar deze honger kan niet gestild worden met eten.
  • Onrust vormt vaak een aanleiding om te gaan eten. Net als innerlijke leegte is onrust vaak nog niet benoemde emotie die laat zien dat iets aan jouzelf of in je leven jou niet bevalt. Het is een signaal waarvan je de oorzaak moet zien te achterhalen, anders blijf je voor de bekende vluchtwegen kiezen om die onrust weer kwijt te raken en je weet inmiddels wat voor gevolgen dat heeft.
  • Hooggevoeligheid (HSP): In de vorige blog heb ik omschreven de relatie tussen HSP en emotie-eten. /gratis/test-hsp Ieder mens is gevoelig, de een wat meer als de ander. Hooggevoelige mensen hebben speciale antennes en pikken net iets meer signalen en prikkels in hun omgeving op. Daardoor raken ze sneller “overprikkeld”. Het is een mooie eigenschap maar door je aandacht te richten op de omgeving en de behoeften van anderen in te vullen, kunnen je eigen emoties en behoeften in het gedrang komen.

Hoe kom je erachter wat jouw oorzaak is van een eetbui?

De eerste stappen om van je eetbuien los te komen, is om voor jezelf de komende dagen te onderzoeken wat de mogelijke oorzaak van jouw eetbuien zijn. Is het innerlijke leegte, onrust of ben je hooggevoelig? Of een combinatie? Houd minimaal een week een eetbui dagboek bij.

Door dit te doen krijg je inzicht in de triggers of van jouw eetbuien. Hiermee wordt de onderliggende oorzaak steeds duidelijker.

Dit inzicht heb je nodig om de vervolgstappen te kunnen nemen om van je eetbuien af te komen. In de volgende blog ga ik verder met dit thema om te ontdekken wat jouw oorzaken van een eetbui kan zijn.

Wil je niet wachten op mijn volgende blog en gelijk mee aan de slag gaan. Download /gratis/e-book "In 8 stappen jezelf bevrijden van emotie-eten".

05-05-2022