Last van eetbuien….. De hele dag voel ik mij al onrustig, gestrest en teleurgesteld. Ik had net een zware werkdag achter de rug, ik kwam thuis. De onrust in mij voel zo groot, dat ik kan alleen maar denken “Ik moet NU iets eten.” En hoewel ik probeerde dit tegen te houden om niet naar eten te grijpen, lukt het mij niet. Ik loop snel naar de kast en pak het eerste eten wat ik zie. Een pak koekjes. “Een paar koekjes kan heus geen kwaad”, denk ik bij mezelf. Voordat ik het in de gaten had, was de hele rol koekjes op. En die reep chocolade. Oh ja, ik heb nog beschuit liggen, dik met roomboter en hagelslag gingen moeiteloos op. Ik probeerde de onrust weg te eten, een innerlijke leegte. Dit hielp tijdelijk, daarna kwam mijn schuldgevoel naar boven.
05-05-2022
In mijn praktijk voor emotie eten en eetbuien, zie ik dat hooggevoeligheid ( HSP) een grote rol speelt in emotie-eten. Velen zijn hier nog niet van bewust dat ze hooggevoelig zijn en/of de link leggen m.b.t. emotie eten en HSP.
✴Twintig procent van de bevolking is hooggevoelig. Dus gevoeliger voor omgeving prikkels.
✴Het betekent onder andere dat je heel goed gevoelens en sferen kunt aanvoelen. Ook kun je gevoeliger zijn voor geluiden, geuren, eten, medicijnen.
✴Als je hooggevoelig bent heb je een ander zenuwstelsel, een anders verwerkingssysteem dan de meeste mensen.
✴Het is belangrijk dat je dit gaat onderzoeken, erkennen en herkennen, want voor veel vrouwen in mijn praktijk is hun hooggevoeligheid ook een van de redenen geweest waardoor ze begonnen zijn met overeten.
✴Om te kunnen gaan met de veelheid van gevoelens die op je af komen. En om te gaan met het niet kunnen scheiden van gevoelens. Wat is van mij en wat is van de ander?
09-01-2022
Ik krijg regelmatig vragen over het thema mindful eten wat is dat . Heeft dit wel te maken met emotie-eten? Mindful eten tips gaan toch over afvallen?
Wat is mindful eten? Wat heb jij aan deze tips als je last hebt van emotie-eten/eetbuien en onevenwichtig eetgedrag?
Hierbij mijn toelichting. Veel van mijn tips zijn gericht om er gelijk mee aan de slag te gaan als je last heb van onevenwichtig eetgedrag/emotie-eten en eetbuien. Alle tips kunnen indirect of onbewust van invloed zijn op je eetgedrag/emotie-eten. Een belangrijk onderdeel is mindful eten.
Mindful (aandachtig) eten is een techniek die helpt controle te krijgen over je eetgewoontes.
Het kan zorgen voor gewichtsverlies, vermindering van overmatig eten en je beter laten voelen.
10-11-2021
Bereidheid.....
Alles begint met een eerste stap. Je kunt iets pas veranderen als je je bewust wordt dat je het graag anders wilt. Wanneer je bereid bent om iets anders te gaan doen dan je tot nu toe hebt gedaan. Je weet misschien niet hoe je het moet oplossen, maar je staat wel open voor verandering.
Allereerst heb ik een paar vragen voor jou…….
Wat kost dit jou aan energie en tijd?
Elke dag, heb je hoop en elke dag verlies je deze weer zo snel. Morgen of maandag begin je weer opnieuw. Opnieuw calorieën tellen, je probeert weer iets nieuws te bedenken, nieuwe regels. Hoeveel tijd ben je hier dagelijks mee bezig? Doe een /gratis/test-emotie-eten
19-10-2021
Het kan zijn dat je jezelf afvraagt wat is emotie eten? Wie bij lastige emoties grijpt naar (ongezond) eten, is misschien wel een emotie eter. Emotie eten gebeurt zodra er lastige gevoelens opkomen. Je eet als je moe, boos, onzeker, onrustig of blij voelt. Het eten leidt af van deze gevoelens en biedt tijdelijk ‘troost’. Eten geeft afleiding. Na een eetbui volgt vaak schuldgevoel. En dat versterkt de al aanwezige emoties alleen maar. Zo raak je in een vicieuze cirkel van negatieve emoties die met voedsel worden gedempt..
09-09-2021